3. Coffee talks - vikten av att vara sin egna bästa vän

Ett coffee talk, igen - har ni kaffet redo? Kanske ska ni köra som mig, en dirty matcha? Matcha + espresso. Här kommer en viktig tanke som grott sig starkare och starkare i mig på sistone. Hur ofta hör man inte någon som är med om något tufft, tar den smällen, för att sedan ge sig själv ytterligare en smäll inifrån?

Hade det varit en vän som varit med om samma tuffa händelse, hade vi aldrig haft ångest för vad andra ska tycka om den personen, eller sagt till hen att ”fan vad dåligt”, trots att vi vill personens absolut bästa.

När det kommer till oss själva är det vanligt att man presterar dåligt, för att sedan få riksångest över hur en chef, eller vem som nu sitter på närmaste roll ska reagera. Ångesten över detta, kan jag säga, är så många gånger värre än händelsen i sig.

Hela tiden gör vi det som redan är negativt mer än dubbelt så jobbigt. Vi tror att vi har denna ångest, eller tänker dessa negativa tankar för att vi vill vårt eget bästa, och för att vi ”bryr oss”, men hade det varit än vän hade vi bara sagt ”äsch, sånt händer” eller i bästa fall ”bra, då har du lärt dig något ovh blivit en starkare människa”.

Eftersom att vi VET hur andra agerar för att stötta än, vs hur en själv agerar gentemot sig själv, söker vi ofta den bekräftelsen hos andra. Vi går till dem med ångest över våra axlar eller ett tungt samvete, får höra det vi egentligen hade kunnat säga till oss själva, för att sedan gå därifrån och må bättre. Detta gör oss väldigt beroende av andra människors bekräftelse, där den enda vi egentligen har i alla livets stunder är oss själva. Vi kan inte räkna med att ständigt få den bekräftelsen utifrån, det är att lägga sitt öde i andras händer, och vi kommer aldrig kunna styra över om vi stöter på puckon eller oförutsägbara händelser. Dessutom blir man väldigt osäker på sig själv och som ni förstår skapas en ond spiral av ett desto större behov av bekräftelse NÅGONSTANS ifrån, och kommer den inte från oss själva, nej då kan alla möjliga dumma beteenden skapas för att vi ska känna oss bekräftade.

Många gånger upplever jag att jag har som två sidor inom mig, en sida som VET vad som är rätt, vad som är lagom, vad som är sunt, medan jag har en annan som antingen är lat, elak, puschar, skapar dåliga beteenden osv. Kan vi släcka vårat ego lite granna, kommer vi nog långt. Därför vill jag ge en liten utmaning/tips!

✶ Skriv ett brev från ditt goda jag till ditt sämre jag, säg till dig själv på skarpen och berätta vem som bestämmer. Berätta varför ditt onda jag gärna kan få hålla käften och varför det stör din framgång. Berätta att du inte behöver någon som trycker ner dig när det redan går dåligt, och att du klarar dig bättre utan någon i dig som törstar efter bekräftelse. Läs detta när du behöver pepp och vill tona ned dåliga beteenden eller känslor. ✶

Gillar