Att ha ADHD är som att gå på droger, tar man medicin är det som att inte gå på droger

Att jag fått reda på att jag har ADHD kan vara det bästa som någonsin hänt mig, och jag kommer aldrig minnas dagen jag skulle ta medicinen på första gången, och sedan dess har mitt liv förändrats. Jag har många gånger fått kommentarer i form av "akta så du inte blir beroende", och det är precis detta jag vill klara ut kring och hjälpa er förstå. Jag är själv nämligen väldigt kritisk mot att stimulera hjärnan till att fly från stunden, genvägar dvs. Jag ser inte medicinen så, och jag ska förklara varför.

En person som har ADHD, som jag, har väldigt höga beroendetendenser. VARFÖR? Jo, beroenden styrs av vårt dopamin, och hur vida detta utsöndras. Hos dem flesta flyter detta på i relativt jämt fart, och därför söker inte hjärnan en yttre förändring för att hjälpa dopaminet komma upp om det svackat. Vill man ta en drink är det förmodligen inte för att dopaminet ligger lågt, utan för att det är trevligt.

Hos en person med ADHD så utsöndras dopaminet i omgångar. Det ligger och laddar, och har risk att "åka tillbaka" istället för framåt vilket gör laddningen större. När detta sedan utsöndras så BAM BOM HEJ vad taggad, fokuserad, glad, aktiv man blir - vi tar ut en "normal hjärnas" hela dopamin på väldigt kort tid, och när man sedan är tömd på dopamin blir hjärnan desperat, dvs kicksökande, och därför är det vanligt att man tilltar alkohol, söker kickar i att äta, i att inte äta, i shopping, i sex, i vad som helst som passar denna persons personlighet. För en person med ADHD är det inte säkert att man tar en drink för att det är trevligt, utan det kan vara för att man är tömd på dopamin, och då lurar man hjärnan till att alkohol är är en lösning. För min del har det rört sig och ätstörningar. Att ha ADHD är som att gå på droger lite grann. Man blir hög på sitt egna dopamin och tömd efter, och kommer igen i sökande läge efter någon "drog".

MEDICINEN
, den blockerar dopaminet från att kunna åka tillbaka och gör att det skjuts ut i en jämn och behaglig takt haha. Dvs, den hjälper min hjärna att gå från att vara en beroendehjärna, till att INTE vara en beroendehjärna.

Detta betyder: 1. Att jag har större risk att skapa beroenden i min hjärnas naturliga format än när den är medicinerad.
2. Att eftersom medicinen stimulerat till ett JÄMNT dopamin har den inga beroendeeffekter av medicinen i sig själv. Jag lever nu i en tillvaro med MYCKET mindre kickar.


I nästa inlägg ska jag ge några exempel på hur detta visat sig för mig...

  • ADHD

Gillar

Kommentarer