bli en pengarjunkie

GOOOOOOODMORGON!

Ska jag säga vad jag börjat göra med nu på morgonen? Pja, utöver att göra en cappuccino, tända ljus och hoppa in i mjukiskläderna. JO, det jag gör är att jag går in på Avanza och går igenom mina aktier. Jag kommar vilka som gått upp, läser lite börsnyheter, funderar om jag ska sälja något, och köper eventuellt lite nytt. Och i fråga om att skapa pengar, attraktionslagen, osv är väl pengarhandlingar en himla spännande grej. Jag tänkte visa er lite hur jag tänker.

Först vill jag dock varna om att:

1. aktier kan ALLTID tappa värde, dvs dina pengar kan tappa värde.
2. Börsen har legat så högt att många inte tror den kommer att stiga mer just nu. - Vissa menar med andra ord att NEJ, dåligt läge att köpa aktier.


Jag är långt ifrån duktig på aktier, men jag tänkte bli och detta är tips från Gretchen och my code tip som går genomlyser hela min taktik är att sprida riskerna.

1. Jag försöker köpa aktier i olika marknader, dvs om en marknad går ner, kanske en annan går upp.

2. Fokusera på de marknader du tror på, för man köper ändå inte i allt. Jag har ex inte särskilt mycket aktier eller fonder i bostadsmarknaden.

3. Köp lite hela tiden, då följer vi kurvan i köpen, för vi vet ju inte om det dagen efter kommer stiga eller sjunka - men det mesta stiger i helhet över tid. (Men som enligt varning, who knows tänk om hela börsen störtar.)

4. Se hela tiden till att du ligger lite plus så blir gamblandet inte lika farligt.

5. Våga sälja av när du går plus, om du alltid tänker att du ska gå ut med mer pengar än du gick in i i varje affär så mååååste du sälja av någon gång på plus.

6. Jag sprider även mina risker över världsmarknader - dvs jag har aktier i USA, Kina, Sverige, Nya Zealand, Japan osv osv.

7. Jag har både fonder och aktier, tycker det är smart att sprida det med.

8. UTGÅ ifrån vad som händer i världen. Se inte bara statistiken på dåtidens kurva. Har USA F*ckat något så kanske man inte köper innan ett potentiellt börsfall.

9. När du säljer av kan du sälja av lite i taget, ut ifall att det stiger mer. Sjunker det vid efter din första försäljning har du i alla fall inte gått minus. Dvs - om du VET vid din första försäljning att du har gått plus, så är detta en metod för att vinna ett spann mellan ish +-0 och mer än vad du hade vid första gången du sålde av.

10. Lyssna på kloka människor. Du kanske inte kan allt, men det finna många smarta. Jag lyssnade på Anders Borg i Framgångspodden och han är säker på att Kina kommer vara den ledande stormakten. Andra tror kanske att de är en diktatur som kommer gå emot människorna, poängen är att du bör informera dig och sedan ta ställning. Jag har personligen lite Asienfonder och Kinafonder, där de två olika fonderna är placerade över olika branscher.

11. Ta inte större risker än du är villig att ta ;)

Gillar

Kommentarer