Body neutral istället för body positive

Ett ämne jag varit inne och nafsat på en del när kroppen och egentligen body positive, osv. Det är ett ämne som har väckt en del tanker hos mig då jag tycker att de åtminstone på vissa håll har hamnat lite snett. Vad betyder body positive? I den uppfattning jag har fått och som jag utgår ifrån i mina tankar, så handlar det hela om att vi alla är vackra oavsett hur vi ser ut. Det är ju till ytan ett väldigt sympatiskt synsätt, men det blir på samhällsnivå en norm att tycka att kroppen är liksom snygg. Vi KAN vara nöjda utan att tycka att vi är snygga. Liksom lycka sitter inombords och även att applicera tanken om att vi måste tycka att vi SER bra ut för att MÅ bra, blir förvirrat. Greta 7 år gammal har inte ens reflekterat över kroppen mer än att tillgodose fysiska behov.

Jag tycker att det är fint att älska kroppen, att se vackert oavsett form, jag skulle aldrig säga att något är mer eller mindre fint, men eftersom att det också finns en underliggande norm i VAD som är fint är det mer kraftfullt att istället för att ställa sig framför spegeln och fråga "visst ser jag bra ut jag med?", tänka "vad trevligt det ska bli med en dusch" - eller liknande.

I samhället värderar vi kroppen i fråga av snygghet, dvs 'lägger ett värde vid att vara snygg' dvs 'bryr sig om vi inte skulle vara snygga + ger oss själva ett avsaknad i värde av att inte tycka att man är snygg', och det är inte där åtminstone MITT värde sitter.

Nu tog jag denna bild ovan, och la ut den på instagram, och det blir ju motsägelsefullt då jag faktiskt har en framställd position påverkad av vad vi ändå tycker ser bra ut, och till denna text vore det ju mer anpassat om jag faktiskt stått rakt upp och ner. Så blev det tydligen inte. Mina tankar jobbas fram mycket med textens gång och detta är en skola lika mycket för mig som för er som läser min blogg. Liksom jag är också uppe i att jag "vill" se bra ut, men jobbar för att nå tankar där dettas roll försummas. Detta bidrog ju inte denna bild med.. :)

Dock ville jag visa på att liksom jag har en kropp, och här har vi den, helt utan filter precis innan jag ska sova. Och jag älskar också min kropp, precis som ni andra men vill berätta att mitt livs värde sitter i att jag får bara här och har chans att ta den del av livet på jorden som jag är given, och där har jag fått denna kropp att färdas i. Jag älskar kroppen precis som jag älskar mina föräldrar, det som givit mig chansen att komma hit för att skapa något.

Okej nu börjar jag känna mig klar. Prata gärna med mig om detta. Vill veta vad ni tycker.

Kärlek <3

Gillar

Kommentarer

ineees
ineees,
Har tänkt väldigt mycket på detta och diskuterat det - håller verkligen med. Jag tror att det med att vi ska se vår kropp som något som måste vara "snyggt" gör att vi lägger helt fel fokus på vad kroppen egentligen är till för. Vi använder den för att gå, äta, allt. Den hjälper våra liv att fungera och besitter därav en fantastisk förmåga. Hur den ser ut borde egentligen vara skitsamma, desto mer vi ska trycka på att vi måste tänka att våra kroppr är snygga oavsett, desto mer fokus drar vi från allt annat som kan göra oss lyckliga. Kram, du är klok!
nouw.com/ineees
greta
greta,
Men åh blir så så glad av din kommentar!!!! Har fått väldigt många som säger emot och tycker att vadå, nu är det en kroppsfixering och då ska vi visa upp alla kroppar för att alla ska få känna sig vackra, och ja igen kommer ju fokuset på att man ska bli lycklig över hur man ser ut. Det är ju WHAT EVER!! Du är KLOK! Blir så glad att jag vill lägga din kommentar på min instastory, är det ok?? <33
nouw.com/greta
ineees
ineees,
Men verkligen!! Problemet är främst hur man valt att se på kroppar och det är det som måste korrigeras. Om man lägger ännu mer fokus på att tänka att man är snygg, kan man ju få ett bakslag och då byggs ju alla negativa känslor upp igen och man måste återigen försöka skapa den här bilden av hur snygg man är, samt att man känner "skuld" över att man inte lyckas känna så kring sitt utseende. Det i sig är nog ganska energikrävande och kräver att man förflyttar fokus till kroppen funktion, på så sätt lär man ju inte få samma bakslag. Så är helt med dig här! Absolut får du lägga ut det<33
nouw.com/ineees