Hur du sparar till alla dina drömmar

Skapandet av vad vi vill ha har flera dimensioner. Vi kanske vill ha fina smycken och en viss stil, nya möbler, något jobb, och mycket pengar som är avsedda för något speciellt och sparpengar. Mitt tips är att börja ovanifrån och gå ner, istället för att börja med det man tror man har råd med. När man väl köpt lite nya smycken, uppgraderat garderoben och gjort drömresan står man lite på ruta ett igen, och att nå det stora blir så svårt.

Jag tror att största misstaget är att man tänker ex: Okej jag har 50 000, jag har inte råd med en lägenhet och det tar lång tid att spara ihop, men däremot kan jag uppgradera någon möbel och göra en resa för att det ska kännas bra. Detta behöver inte vara fel, men eftersträvar du också något större, tar du lite grann en genväg i belöningssystemet, och jag tror många fastnar på punkten av frestelser. Man vill känna känslan av nytt och uppgraderingar, och ja vi får en kick av belöningssystemet likaväl när vi köper ett par nya skor som när vi köper en lägenhet. Det jag tror många fastar på är svårigheten att kunna passera alla stegen av:

- Lunchen ute
- Nya kläder
- En ny möbel
- En resa

Och sen var pengarna kanske slut. De tog slut för att vi inte förstod att en uthållighet i att inte uppleva förnyelse NU, faktiskt skulle ge oss vad vi verkligen vill ha.

Exempelvis så har jag blivit mycket mer sparsam när jag har mer pengar, då jag plötslig inser hur jag greppar större drömmar. Förut gjorde jag av med väldigt mycket pengar på dagsbasis i att köpa kaffe ute osv, någon prydnad/ljushållare på det, ett smycke, osv. Jag var tvungen att falla ut ur loopen att göra av med större antalet små kostnader, för att börja spara, och först då inse hur jag plötsligt hade möjligheten till något större än ströutgifter ute varje dag.

Så vad är mina tips för att ni ska nå vad ni verkligen vill ha:
- Starta ett sparande för framtiden/pension.
- Spara undan det du verkligen behöver till något speciellt. Ex en kontantinsats. Kanske på ett konto med fast avkastning.
- Investera sedan en andel du vet att du kan gambla med.
- se sedan hur mycket pengar du har att röra dig med i vardagen. Med dessa handlar du mat, betalar hyra osv, men även fika, något plagg osv.

Poängen är att inte FÖRST köpa allt man vill ha och sedan spara de två konorna som blir kvar, utan istället först spara och sedan köpa det man har råd med.

HUR BRA?

Gillar

Kommentarer