Hur man blir frisk från en ätstörning

Efter mitt förra inlägg om ämnet ätstörning, fick jag önskemål kring att ge tips på hur man tar steget till att bli frisk från en ätstörning, och därför vill jag såklart helt tillägna detta inlägg till detta.

Jag skulle först vilja förklara lite bakgrund till hur jag tänker. Som jag förstått det så handlar den vanliga vården mycket om att bota symptom.

EX:
- Ringer jag till doktor.se och säger att jag har utslag, rekommenderar de en antikliasalva ish - jag ville ha bort grunden till utslagen och höra om det kunde vara tecken på någon viss typ av allergi.

- Har man en ätstörning, jobbar vården med att neutralisera symptomen, dvs ex vikt.

Att vikten påverkas är en effekt av en ätstörning. Man kan åtgärda vikten, utan att bli frisk för sin ätstörning. Man har då bara botat symptomet och "problemet" finns kvar.

Jag tror generellt att man ska fokusera på roten till det man vill åtgärda. Fråga sig:
VARFÖR gör jag såhär?
VARFÖR känner jag såhär?
VARFÖR mår jag såhär?
VART tror jag det leder mig?
VART VILL JAG KOMMA?


Ta inte "det känns bra" for an answer - utforska dina egna beteenden och var ärlig mot dig själv i hur din hjärna försöker få dig att faktiskt må bra, men har helt fel taktik. Liksom det är FÖR att du har intalat/hittat på/lurat dig själv att du är en bättre människa/skulle må bättre/skulle känna dig friare/skulle vara finare om du var smal/åt mindre/kontrollerade hur du åt, som din hjärna hela tiden ger detta som föreslag för att du ska må bättre.

Du har lurat din hjärna att detta är en väg, och därför föreslår hjärnan detta hela tiden detta.

I detta finns det två tydliga saker som kommer hjälpa dig att bli frisk:

1. Fundera över vad du värdesätter. Utgår från de listade frågorna.
2. Programmera om din hjärna - var ärlig och sluta lura den att du ska bete dig på ett visst sätt för att duga.
Börja säga till dig själv att du mår bra när du ex:
- Är med din familj
- Utvecklas som person inom dina drömmar
- Åk och bada
- Läs en bok
- Lyssna på andra människor

Alltså skapa nya värderingar och låt inte "HUR DU ÄTER" vara det mest intressanta och viktigaste du vet. Det är SÅ LAME! Det finns så mycket finare, viktigare, intressantare saker att bry sig om.

Sedan börjar du mer och mer leva efter vad DU STYR DIN HJÄRNA TILL ATT GÖRA.
FÖR, vill du styra din hjärna, eller vill du att din hjärna ska styra dig?

LOVE U

Gillar

Kommentarer

corneliakarlsson
corneliakarlsson,
greta
greta,
Betyder ssååå mycket att höra <3
nouw.com/greta
lifeofkile
lifeofkile,
Så himla fint!! Så sant verkligen!!💛 om man får lov att önska lite fler inlägg om detta, tex hur DU började din resa och även hur man från en dag till en annan ska släppa kontrollen, beteendena och ändra tankarna för att kunna ta sig vidare, så hade jag verklugen uppskattat några inlägg om det. Kramis <3
nouw.com/lifeofkile
greta
greta,
Men TACK <3 ABSOLUT jag vill jättegärna skriva ut om det, så viktigt! Kärlek till dig <3
nouw.com/greta
Emmaengstrom
Emmaengstrom,
Du har verkligen otroligt rätt i det du skriver och försöker själv utgå och tänka från de här punkterna, mata och lära in nya tankar hos mig själv! Det är ju där det sitter liksom! Hade verkligen önskat fler inlägg om just detta - om du själv vill och orkar skriva om det! Men gör du så är det verkligen uppskattat ♥️ Kram!
nouw.com/emmaengstrom
greta
greta,
SÅåå bra Emma, varje steg räknas!Jaaa jag vill jätteggärna skriva om det, jag tycker det är så viktigt att jobba mot psykisk ohälsa, MASSA KRAMAR <3
nouw.com/greta