kalorier

Förut kunde jag nästan bli provocerad när någon snacka om kalorier in och kalorier ut, förmodligen för att jag inte ville känna en press att äta lite, vilket jag förstår. Jag blev också stressad av att jag visste att nötters kalorimängd var ungefär densamma som godis, och jag upplevde mig därför som skyldig när någon påpekad att nötter var energitäta. Dock är energibalanser en av våra fysiologiska grundlagar, och den kan vi inte frånkomma, hur provocerad Greta 17 år än blev av den. Men slappna av, godis ÄR inte samma som nötter gumman.

För det första har vi ett matsmältningssystem som fungerar lite olika hos olika människor. Vi kan ha olika enzym och därmed olika lätt att bryta ner olika energienheter. Somliga har ett enzym som gör att kolhydrater börjar brytas ner redan i munnen exempelvis, vilket jag tror kan komma från våra förfädrar. Har våra uråldriga generationer överlevt på en tropisk ö och fått gener som överlevt på frukter och fiske, eller har just mina förfärar överlevt i ett kallt klimat där man jagat och letat rötter, ja då är det ju inte så konstigt om man har fått ett system som tolererar ena eller andra delen bättre? Detta är lite konspiratorisk, men eftersom man kan se skillnader i nedbrytningsprocesser tycker jag att tanken är fullt rimlig. Vi alla människor kan omöjligen utvecklas identiskt med tanke på att vi lever i så olika miljöer och klimat med helt olika förutsättningar. Det är lite som att de som kommer från Afrika är mörkhyade för att klara av solljuset. Jag tycker detta nästan är självklart?

Sedan är de ju så att vi förbränner i glukos, och om vi ser till en nöt får man inte så mycket glukos där på en gång, medan om vi då ser till godisbiten, så får vi nästan bara glukos och fruktos, väldigt snabbtillgänglig energi. Så om man äter 500 kcal godis så kommer mängden kalorier för din kropp också vara nästan densamma. Dessutom förbrukas ju dessa väldigt fort och man kommer snart vara hungrig igen. Om vi tar nötterna istället, så har dessa en betydligt längre väg att gå för att omvandlas till glukos. Och för att denna process ska ske så behövs energi, liksom för alla processe, och med detta blir det ganska givet att 500 kcal nötter inte blir lika många nettokalorier.

Och med detta sagt tycker jag det blir ganska tydligt hur kalorier funkar. Kalorier skall man äta, i rätt mängd. Inte komma ifrån. Du ska tillföra energi till alla organ, kroppen, dina aktiviteter osv, MEN balans är en fin nyckel. Dessutom har kroppen den fina förmågan att säga vad den behöver, så länge man inte tänjer på gränserna för mycket, då blir den desperat. Lyssna på dig själv, du vet alltid bäst.

Här var min frukost idag. Chiapudding på kokosmjölk/grädde, vinbär, jordnötssmör och sproudmjölk. Gjorde en jämförelse av min Fuji och min iPhone också.

iPhone 8 PLUS / FUJI xt10

Kom på att jag ville göra denna jämförelse efter sproudmjölken hade åkt på.

iPhone

Fuji

VAD föredrar vi!?

Gillar

Kommentarer