Man har större risk att hamna i beroendebeteenden/ missbruk utan ADHD medicin än med ADHD medicin

Jag har fått lite frågor om min ADHD-medicin, och kunnat få kommentarer om att vara försiktig så jag inte blir beroende osv och tänkte nu reda ut detta.


Såhär är det. Låt oss säga att vi är jätteledsna och världen känns som den håller på att falla samman, då tenderar många att söka en kick, ex alkohol, shoppa en massor, hetsäta, svälta sig, eller liknande för att uppleva att dopaminkurvan skjuts upp igen.

Detta är givetvis inte rätt då det enda vi gör är att lura vår hjärna att ex "alkohol kommer allt lösa alla dina problem", då vi framkallar att dopaminet stiger, men genom ett onaturligt preparat. Det kan i ett annat läge vara att ha ångest över en kille, och sedan ligga med någon annan för att man inte mäktar med att känna sig dissad. Igen lurar vi hjärnan att dessa yttre faktorer är lösningen på våra egenskapade problem.

Samma sker när man tar en drog. Allt dopamin pumpas ut, JÄÄÄÄÄTTEHÖGT flyger det upp och OJ vad roligt och underbart detta är. Men, detta efterföljs ju av att dopaminet ligger lägre än helvettet och folk blir extremt själviska, orealistiska och får så starkt driv att lösa denna jobbiga känsla att de kanske tar en drog, eller gör något annat dumt därpå. Detta är vad som skapar beroendet. Förstår ni? Ligger man extremt lågt i dopamin har man stor benägenhet att ta till nästan vad som helst för att lösa detta.

Vi som har ADHD har ett annat dopaminpåslag än övriga. Ibland kommer nada och ibland ba BAM så exploderar det och tjoho man känner sig glad. När man ligger så lågt naturligt utvecklar många missbruk i olika preparat som lyfter detta. Det är därför ADHD så många gånger korrelerar med ätstörningar, alkohol, drog, shopping, sex,-missbruk, vilka alla är försök till att lyfta ångesten som uppstår när dopaminet går så lågt. Somliga lyckas bara dra på sig generaliserad ångest då de kanske inte har agerat på ångesten, genom att söka en dopaminkick.

Hur som heslt gör medicinen att dopaminet går jämnt, vilket minskar risken för svackor och att man tar till med dessa dopamingivande faktorer. Förstår ni? Det är MYCKET tryggare för mig att ta medicinen. Jag har ca 0 benägenhet att skapa drastiska kickar för att ändra mitt mående.

Jag själv har innan medicin haft: ätstöringar, deprission. utbrändhet och ångest. Inget av detta står nära mig i min vardag nu.

Gillar