min hjärna, min ADHD, mina signalsubstanser

Sedan jag fick min ADHD-diagnos inledde jag en resa i att lära mig mer om hjärnan och signalsubstanser, då Dopaminet, för ADHD-personer är den signalsubstansen som funkar på att annat sätt.

Om vi först börjar med: Vad är dopamin?
Dopaminet bildas i hjärnstammen och är den signalsubstansen som via centrala nervsystemet hjälper till att skicka runt information mellan kroppens olika delar. Den påverkar dela hela kroppen men för att vara konkret så kan man koppla fokus, inlärning, koncentration, motivation till dopamin. Något mer dopaminet påverkar är våra binjurar, och binjurarna bildar hormon som kortisol, noradrenalin och adrenalin.

Redan här vill jag göra första instickaren. NI VET att jag var riktigt stressad förut, och jag har ju sagt att jag gick runt med ett konstant adrenalin och kortisolpåslag. Här har vi förklaringen. Jag visste där och då att min arbetssituation inte passade mig som ADHD-människa. Jag BEHÖVER få leva ganska fritt för att skapa det bästa möjliga och att jag fick så tydliga fysiska besvär som är kopplade till dopaminets funktioner, vilket säger ganska mycket tycker jag.

Något som ökar dopaminet är träning, och med denna insikt har jag tränat upp mig rejält. Ser ni här, 5 km på 23.09 min. För ett år sedan fick jag anstränga mig MYCKET för att komma på 30 min.

Dopamin är kopplat till vårat belöningssystem och utan ett fungerande dopaminflöde blir man helt enkelt sjukt 0-ställd. Och jag känner igen detta så mycket. Nu på morgonen (medicinen i kroppen, samt uppladdad efter en natts sömn) är livet på topp, jag känner mig motiverat och vet precis vad jag ska göra. Sedan på eftermiddagen är det inte sällan jag gråter någon tår, jag har MASSOR att göra men ingen motivation, för att dopaminet, - belöningen är slut. Därför känner hjärnan att det är INGEN idé.

och varför funkar ADHD-personer så då?
Jo, för att möjliggöra att kunna vara på hugget. Vi har evolutionär sett överlevt för att vi är jägare. Min ringklocka låter SKITHÖGT hemma hos mig, och mitt dopamin framkallar adrenalinpåslag av att någon ringer på dörren. Hjärnan flyger upp coh ba "vad ska jag göra, vad hände nu, hur ska vi agera" - medan JAG ba, "lugn hjärnan, jag ska öppna dörrjäkeln". Och även om hjärnan accepterar detta, så har redan dopaminet utsöndrat ett adrealinpåslag. HUR SJUKT!

Dopaminet är belöning, belöning styr vår prouktion. Våra signalsubstanser är SÅ MYCKET VIKTIGARE än vad jag tror att många vet. HUR INTRESSANT. Och hur relevant blir det att träna då?

FÖR ÖVRIGT, Ser ni mina SJUKT FINA träningskläder som hjälper mig komma till skott med träning? Jag är ambassadör på Pureness och dessa är där ifrån. Med koden GRETAXPURENESS får ni 20% hos de.!

Gillar

Kommentarer