Mina ätstörning i olika format i bilder

Jag har pratat lite om ätstörningar här förut, för jag själv har ändå ganska stor erfarenhet av dem, även om det inte rört sig om dem i absolut värsta grad. För vad jag tycker ät viktigt att betona är att måttstocken på hälsa inte behöver vara att äta dålig mat utan att bry sig, och den är inte heller att bara våga äta enligt en strikt ram för att annars få väldigt mycket ångest. Jag har gjort båda delar, och det är så lätt hänt att det man sedan lyfter är delen av att vara restriktiv och att skräpmaten är steget ut i hälsan.


Det är INTE säkert att personen som häller i sig skräpmat och verkar hur chill som helst mår bättre än den som lever inom sin strikta ram. Personligen mådde jag bättre i det mest strikta formatet än när jag gick upp i vikt, för även om jag var mer normalviktig hade jag konstant ont i magen, hade panik över vikten som kom, gjorde ätuppehåll och kunde inte längre stå emot, utan gick istället till att välla i mig mat. Ofta av exakt samma slag.

Detta läge av "misshandel" gav mig exakt lika skört hår, desto fler panikångestattacker och en konstant stress, och jag tycker det är viktigt att belysa detta läge av ohälsa också. Sedan kan detta vara en "nödvändig" återhämtning då den bygger på år av restriktivt ätande, och kroppen vet inte VART man är mätt, man blir inte mätt. Så jag förstår att detta är en naturlig följd av tiden innan, men jag vet också att jag pratade med någon om min tanke av en ätstörning och den sa "men du ser ju ut att må bra", och ja jag var heller inte lika smal längre, men mådde jättedåligt.


Hur som tänkte jag visa er bilder av tre generes från min kroppsresa. Första har vi 2014 då jag var väldigt kontrollerad och strikt. Jag hade gått ner mycket i vikt, totalt typ 20 kg, men annars var jag väldigt glad och mådde bra! PÅ tredje bilden till höger hade jag börjat gå upp lite, vänstra var jag som minst.

Sedan har vi tiden som var ish 2018. Jag hade gått upp mycket, men inte med glädje utan försökte ändå hela tiden tona ner det och min kropp protestera numera mot försök att äta lite för lite, som kroppen klarar av ett litet tag. Så istället kunde jag vänta, och sen äta mycket på kvällen, och i regel allt som oftast jordnötssmör med keso och gröt! Sen åt jag alla dessa saker på bilderna ovan med, men jag mer hällde i mig jordnötssmöret under denna period. Jag mådde psykiskt mycket sämre, hade fortfarande problem med kroppen, ovan ont i höftbenen mot tunna sängar, och här under mer i magen osv. Detta är inget mål att stå i. Det är en del på resan.

Sedan har vi NU. Nu äntligen äter jag faktiskt allt, men inflika mängder. Det finns INGET som jag absolut inte kan äta, Eller tuff vet jag inte om jag är allergisk mot, var det innan och har inte testat än, men annars. Liksom vill någon laga pasta är det pasta osv, däremot brukar älskar jag ganska fräsch mat. Men cravear mycket mindre. Kan äta 2 bitar ljus choklad, och innan var jag mer sugen på något hela tiden så sökte mig till nyttiga treats, vilket såklart är bättre, men åt det typ istället för mat. Nu äter jag mycket mer mat och om det då flyger upp en bit tårta kan jag ju äta lite av den med. Och ärligt handlar det inte om att alltid äta tårta eller inte göra det, utan inte låta sånna typer av val uppta någon direkt tankekraft, enligt mig.

Balance is the key helt enkelt <3

Gillar

Kommentarer

lifeofkile
lifeofkile,
Alla ätstörningar är farliga, finns inget "tillräckligt" eller "mindre" sjuk - för vem bestämmer "värsta graden" när hjärtat kan stanna på vilken vikt som helst pga svält. Känner igen mig i allt du skriver och oftast brukar resultatet av en väldigt restriktiv diet leda till överätande/hetsätning. Det är kroppens fysiologiska svar på långvarig svält. Man kan lätt tro man är "besatt" av mat, men det är verkligen bara kroppen som räddar en. Skulle du kunna berätta hur du tog de sista stegen för att komma dit du är idag? Från nattätande till denna balansen? 💛
nouw.com/lifeofkile
greta
greta,
Precis, det finns ingen bild på hur det ska se ut. Och som du säger har ju min kropp försökt hjälpa mig, och jag har varit tvungen att börja lyssna in den för att den ska sluta protestera. Vet du, jag vill verkligen skriva ett inlägg om detta, så ska se till att det komnmer!! <3
nouw.com/greta
lifeofkile
lifeofkile,
exakt så!! åh toppen, ser fram emot det <33
nouw.com/lifeofkile
SkiTeamandersson
SkiTeamandersson,
Tycker du ska ha cred som vågar skriva om ätstörningar på din blogg, har filat på ett inlägg om min ätstörning i snart ett halvår och väntar fortfarande på att jag ska våga publicera det. Jag skäms över det, samtidigt som jag inte vill något hellre än att berätta de för min familj, släkt och vänner. Nåväl, det dröjer nog inte länge till med dina peppande inlägg!
nouw.com/skiteamandersson
greta
greta,
Men snälla vad fin du är <3 Lovar det är tankar jag jobbat länge med och för mig har det hjält massor att liksom börja se ätstörningen och ångest som en annan person som jag låtit ta makten!!! Det är lättre att berätta så för egentligen vill man ju bara må bra!!! du klarar att berätta, dem kommer stötta dig!!!!! <333
nouw.com/greta