Nya Pradaglajjor - att belöna sina prestationer

Minns ni att jag bad om hjälp med att välja solbrillor? Dessa blev det. Ett par fina Pradisar. Är så nöjd och är SÅ nöjd med min nya generella shoppingtaktik att bara köpa saker jag kommer att gilla och använda över tid. Har därför endast köpt planerade inköp, sedan i Februari, och det är så skönt.

Att köpa ett par riktigt nice brillor har jag suktat lite extra efter, och har försökt utnyttja detta köp till det bästa. Jag har kämpat hårt med plugg och jobb, och bestämde därmed att NÄR jag lämnat i diverse saker, DÅ får jag köpa dessa brillor. Att inte utgå från resultatet, utan prestationen. För prestationen är det vi kan kontrollera. Att följa ett upplägg man planerat, det är värdefullt då det är just planen som vi gör upp.

Att shoppa ger oss en dopaminkick. Dopamin är essentiell för vår överlevnad, det genererar enkänsla av motivation och därför kommer dopaminkicken exempelvis när vi springer, eller äter. Två saker som gjort att vi kunnat överleva. Att börja mata oss med dopamin utan att göra något bra, gör oss därmed omotiverade. Varför skulle du vilja prestera om du kan få en kick bara genom att köpa något? Det är som droger. Droger tömmer hela belöningssystemet, och som jag lärt mig på psykiatrin blir vi väldigt slöa. Kan vi få dopaminet gratis (droger, snabbmat) kommer vi inte kämpa för det (plugg, löpning, egenjagad mat).

Därför vill jag inte bara ge mig att köpa dessa brillor för ingen stans, utan jag sa till mig själv att när jag gjort diverse saker OCH lämnat in min tenta, då får jag köpa dem. Att liksom välja att ge RÄTT saker en positiv försäkring. Då kommer vi i ännu större utsträckning vilja prestera. Ett sjukt smart sätt att utnyttja det som känns som den extra lyxen. Extra jobb = extra lyx.

Och Gurra, även han har suktat brillor. Det blev ett par svinfina (som ni ser) från Oliver Peoples.

Gillar

Kommentarer