Om ADHD del 1. Vad är ADHD?

För mig är detta en befrielse att skriva om. För mig har världen nog alltid sett annorlunda ut. Jag har kallats drömmare och verklighetsfrånvänd. Men vad är egentligen verkligheten? Är inte det vår egna upplevelse? För ett tag sedan skrollade jag in i Indig0 på instagram, och blev nästan rörd för hur hans bilder var som som ett foto av allt min hjärna producerar, allt som lärare velat byta ut mot ett lysgult klassrum med tecken på tavlan. Jag ville noga aldrig riktigt vara där, och mitt huvud skapade sig sin egna verklighet.

Man har trott mycket olika om ADHD genom tiderna, men vad jag inte visste är att dagens ADHD är samma som förr kallades Damp. Man har även trott att ADHD har berott på en hjärnskada, ja det har varit mycket.

Hur som helst undrar man kanske om ADHDns uppkomst, och ja, man tror att det var dåtidens jägare, i jägar och bonde-samhället. Detta gillar jag. Vi alla behövs av olika anledningar.

Dessa har räddat den del av stammen och varit nödvändiga för allas överlevnad och därför levt vidare. Sedan har jag en egen teori kring att jägarna definitivt levde ett farligare liv och därför såklart sannolikt haft större risk att dö ut, och det kanske är därför att det bara finns 2-4% vuxna (diagnostiserade) med ADHD. Tror det bör finnas ett relativt stort mörkertal då det faktiskt varit lite tabu med ADHD, hade det dessutom inte varit farligare att leva som jägare kanske det hade varit 50/50 fördelning ADHD/ikke ADHD? Vem vet.

På tal om tabu så vill jag igen understryka att under tiden jag gjorde utredningen och berättade detta för vissa vuxna, fick jag i stor utsträckning ett bemötande i form av ”detta borde du hålla tyst om”, typ som att ADHD skulle göra att alla mina karriärmöjligheter var över. Om vi bortser från att jag oavsett läge vill kunna vara ärlig, så ser jag det bara som en fördel att arbetsgivare kan se att ”nej detta passar inte dig”, för varför ska vi satsa på något vi inte är skapta för?

Liksom det är som att vilja ha en kille som inte vill ha dig. Varför?? Om han ser att det inte kommer funka är det väl toppen att man kommer fram till det så det slipper bli två stycken som olyckligt spenderar sitt liv tillsammans. Samma gäller ADHD, det är ingen sjukdom, det är inget vi botar, det är en funktion och ett sätt att fungera på. Detta är en skala där alla står och står man långt ut på ADHD-skalan blir då dagens samhälle som att dejta en kille som säger att "detta kommer aldrig funka". It's not a match utifrån samhällets förväntan, vilket är varför de med ADHD får hjälp för att kunna använda sin förmåga på bästa sätt, och faktiskt kunna göra val som passar OSS.

Hade samhället varit stöpt efter medelfunktionen på ADHD-hjärnor istället hade det ju varit övriga 96% som hade upplevt att det inte funkade, men varför skulle vi vi välja att ha det så? Det enda som jag tycker borde förändras är synen och anpassningen om att vi alla fungerar lika.

Inom ADHD finns det en otrolig variation. Det som är gemensamt är att vi alla har höre grad symptom inom uppmärksamhet/koncentration och/eller hyperaktivitet. Hyperaktiviteten kan er olika ut. Koncentrationen med. En vi hyperaktivitet kan vara inre oror eller stress. Jag lovar nästan att mina förra års återkommande panikångestattacker var påverkade av den inre hyperaktivitet min hjärna skapar. Koncentrationen kan också röra sig om att man hör allt samtidigt till att man försvinner helt från omvärlden så fort man fokuserar på en sak. Man har ofta tydliga kroppsliga reaktioner och reflexer vilka jag kopplar var en fördel som jägare. Jag blinkar fortfarande när en make up artist sätter på mig mascara trots att jag haft relativt flera år av försök att lära mig.

Det finns mycket som kan sägas om ADHD, men glöm inte att vi ALLA är olika, men en större andel av befolkningen är MER (fortfarande en gradering) anpassade till samhällets struktur. Låt säga att jag har 60% adhd-sympton, och en annan har 90% adhd-symptom, och det vi både har upplevt detta som en såpass stor svårighet att vi bett om ADHD-utredning, och det finns en annan som kanske har 40% ADHD-symptom som inte har någon diagnos. Lite så ser det ut.

Hoppas ni lärt er något. KÄRLEK till er. <3

Hur ser eran själ ut?

  • ADHD

Gillar

Kommentarer