Om ADHD DEL 2. Hur funkar medicinen?

Nu i tisdag var jag på ADHD-utbildningen var fokuset låg på medicinen. Jag var själv skeptisk mot medicin när jag påbörjade behandlingen. Och så är det nog för många. Första intressanta poängen som togs upp under utbildningen var nog att personer som har ADHD löper mer risker när de inte tar medicin än när de tar medicin.

På en gång började jag ju givetvis tänka på allt jag varit med om, som jag nu i efterhand fått reda ofta korrelerar med ADHD. Liksom utmattning/depression, ätstörning, sömnsvårigheter, ångest... liksom detta har kostat vänner, uteblivna upplevelser, en stor känsla av värdelöshet och en skör kropp, vilka är delar jag upplever sannolikt inte hade inträffat Om jag inte hade haft ADHD. Jag är absolut tacksam för lärdomar detta har kommit med men kan jag förhindra detta för framtiden så upplever jag ett väldigt stort värde i det med. Har man ADHD söker man ofta kickar då dopamintillförseln ser annorlunda ut, vilket gör en lite mer till en högrisktagare, vilket medicinen då motverkar. Och vad som stämmer är att allt som driver mig till extrema scenarion mattas av något enormt när jag har medicinen i kroppen.

Så okej. Medicinen då, många blir ganska skeptiska då viss adhd-medicin innehåller ett anfetaminpreparat. Dels kan vi börja med att säga att de som nyttja amfetamin som drog då kan ta 1000*3 mg, medan vården delar ut tabletter på max 70 mg om dagen. Jag tar 36 mg. Dessutom är jag osäker på om just min medicin innehöll anfetaminpreparat.

Vad gör medicinen då? Jo, den blockerat dopaminet att åka tillbaka till ursprungsläget för att istället kunna ta sig vidare till nästa del vilket effektmässigt ger ett jämnare utsläpp och mindre dippar, jämn koncentration och dvs ökat fokus och mindre ångesttendenser.

Man kan sluta med medicinen närsomhelst, den är inte beroendeframkallande då den inte höjer dopaminetbutan istället ger en jämn tillförsel och hittills mår jag toppen.

Bieffekter är tillfällig huvudvärk , (tror pga ökat blodtryck - jag dricker rödbetsjuice för att motverka detta), magont, minskad aptit, muntorrhet, sig. Dessa är av det vanligare slaget.

Detta var allt jag tror jag hade att berätta om ämnet för tillfället. Jag tror jag känt av lite av alla biverkningar förutom magont. Men inte på en hittills problematisk nivå.
PUSS OCH KRAM

  • ADHD

Gillar

Kommentarer