Optimera vinning genom fonder

Jag tänkte bygga vidare på aktie-pengar snacket nu. Tycker det är en optimal söndagsgöra då man i regel är ledig men ändå lite i förberedelsemooodet.
Okej de flesta känner säkert till fonder? Köper man en aktie köper man direkt i företaget, och deras uppgång blir din uppgång. Sedan finns det fonder. En fond investerar i x antal utvalda aktier och därför sprids risken i större utsträckning. Det som är negativt med fonder är att de som placerar och tänker ut ett smart koncept såklart också ska ta betalt, och därmed tar dessa en avgift.

Här har vi en av mina fonder. Som allt annat ish har även denna sjunkit i samband med Corona. MEN, det är inte vad vi ska fokusera på. Som ni ser står det att det tas 2,77% avgift, och även om detta låter som förhållandevis små siffror är det ganska mycket. Vad man då kan göra är att skrolla ner på samma sida, och då ser det ut såhär:

Till höger ser vi på vilka aktier fonder till störst del är uppbyggd, och här har man möjlighet att köpa i dessa aktier istället, och få ungefär samma resultat som fondkurva, utan att betala avgift.

Dock får vi inte glömma att se det ur macro perspektivet som jag delade för någon dag sedan. För ser man bara till översta bilden ser det ju ut som saker stiger bortsett från Corona, men eftersom denna tidsperiod är applicerbar på slutspurten av kurvan nedan ser man också att det är rimligt att det snart kommer till att börja falla.

Som jag sa då, är jag inne på att egentligen sälja av då jag tror att allt succesivt går neråt nu, och som ni ser till siffrorna 1629 på övre bilden och 1634 på under bilden så har det enligt hypotes gått ner.

Så för att summera är mina tips nu:
1. Avvakta med att köpa tills det sjunker mer, och tills vi har gått in i en lågkunjunktur
2. Om du vill köpa nu, så köp aktier som du tror kan gynnas av Corona, då Corona faktiskt skapar beova av tjänster.
3. Sök dig fram gällande fonder och köp aktierna fonden äger.

Gillar