Vad händer om vi vågar?

Wow, nu måste jag tipsa om en dokumentär jag såg igår. Free Solo. Den handlar om Alex Honnold - en känd bergsklättrare som ska utföra en friklättring på en vertikal bergsvägg på en höjd av 910 meter, rakt upp, lokaliserad i Kalifornien.

Hänger ni med: - 910 meter rakt upp, utan någon säkring. Riktigt läskigt!
Vad jag vill diskutera här, är det faktum om han faktiskt väljer att utföra detta. För detta handlar inte om enbart hans enormt höga klättringsnivå, utan risken. I dokumentären övan han på väggen med säkring inför filmningen, och flera gånger faller han. Självklart tar han större risker med säkringen, men ändå, det är helt enkelt livsfarligt.

I dokumentären testar de även hans hjärna genom att kolla hur han reagerar på olika saker, och då verkar han inte reagera så särskilt mycket, vilket jag tycker är intressant. Anledningen till att vi har rädslor och reaktioner är för att överleva och signalera vad som är farligt för att undvika dessa saker.

Han verkar helt enkelt inte riktigt ha den signaleringen, alternativt jobbat om definitionen om vad som är farligt i hjärnan, och vad som också är intressant i detta är vad detta lett honom till. Att han klarar det som egentligen är nästan omöjligt, och jag undrar inte om alla människor har en likartad kapacitet bara vi vågar.

Nu vill jag DEFINITIVT INTE uppmana folk till att testa just friklättring då detta är livsfarligt och många dör, men kopplat till förra inlägget, där jag pratade om att "våga leder en till ens drömmar", så tycker jag detta är väldigt intressant.

Menar att; vad händer om du vågar göra alla de små grejerna du tror du inte vågar?

Gillar

Kommentarer