VAD SKA MAN ÄTA?

Vad man ska äta tror jag det är många som funderat en och en annan gång på. Jag studerar ju till att bli hälsocoach, och ibland känns det som att detta lever i det dolda, och ibland känns det som jag tjatar om det hela tiden haha. Men i sommar ska jag bli certifierad så nu sitter jag och lägger lite extra krut på detta.

Först och främst skulle jag vilja säga att VAD man ska äta kan vara ganska individuellt. OM vi tänker oss att en människoarts uppkomst var på en öde ö, och en annans var i ett vinterklimat är det inte konstigt om frukterna på träden på den öde ön fick den människoarten att överleva, medan de andra fick jaga, kanska hade potatis och rötter sen sommaren osv. Det som hjälpt oss att överleva kommer kroppen att se som nödvändigt och utveckla enzymer som bryter ner. Och här blir det ju ett faktum att jorden erbjuder olika på olika platser och att vi därför har lite olika mat som funkar bäst för oss.

För att ge ett exempel kan man se att vissa har ett enzym som bryter ner kolhydrater som utsöndras i munnen, medan andra inte har det. Detta påverkar hur fort man bryter ner kolhydraten.

Här har vi två måltider som passar mig väldigt bra, vilka jag båda åt igår. Oavsett vad man väljer att äta, skulle jag vilja våga säga att det bästa är det som funnit naturligt för människan. Desto mer processat desto sämre.

När jag ska vara så nyttig jag bara kan tänker jag personligen: massa grönt, vinäger, fin olivolja och kött av BRA kvalitét. Även smör går bra men i nyttigaste möjliga format hjärna ghee. Sedan örter eventuellt lite lagrade ostar osv på det.

Sedan tycker jag sötpotatis, ris, rotfrukter, potatis är bra. Bilderna sammanfattar bättre än texten haha. Kött och animalier är ju en väldigt trendig fråga, och jag testade vara vegan i två år och vet att det för mig personligen inte fungerade och att jag behöver animaliskt protein. Jag kan inte säga att detsamma gäler alla men vet att detta är tydligt för mig och min kropp. Det dåliga med kött är hur industrin ser ut, främst i USA - hur djuren blivit matade och behandlade. Vi vill inte äta antibiotika och hormonpumpade kossor som lidit ett helt liv. Mitt mål är att kunna köpa gräsbetande kött från en bonde där man vet hur det går till.

Här igår gjorde jag biffar på gotlands blanadfärs. Tar ibland blandfärs för att kossorna har störst påverkan på miljön och släpper ut markant mer koldioxid.

Vad tänker ni?

Gillar