Why not milk? - perspective one

Såhär ser (inte) skålen framför mig ut (längre). I morse lät jag en ny skål från Gotland fyllas av vanilj-chiapudding på cashewmjölk, toppad med äpplen i kanel, jordnötssmörsbollar, varma hallon, och slutligen min nygjorda granola med smak av kanel, lakrits och carob.

Det är fascinerande att se utveckligen in en frukost. För två till tre år sedan, näst intill levde jag på kvarg och keso, med tron om att det var jordens hälsosammaste livsmedel - bara protein ju. Jag kom aldrig till att tänka på; vad för protein? Jag gick ständigt och var uppblåst men tanken slog mig aldrig att det kunde bero på denna mjölkkonsumtion.

Jag började för ett och ett halvt år sedan ana misstro och abrupt begärde jag avsked med mina mejeriprodukter. Det kändes bättre, även om jag kunde sakna syran från filmjölken, eller en cappuccino på konservativa kaféer utan havre eller övrig vegetabilisk mjölk.

När jag för knappt ett år sedan började etablera det i kosten, gav kroppen mig uppror, till svars. En liten skål yoghurt omvandlades till en sten i magen. Är jag laktosintollerant, tänkte jag? Jag drack då och då en laktosfri cappuccino men drabbades alltid av känslan att jag inte kunde ens stå, var tvungen och knäppa upp byxorna.

En av mina bästa vänners mamma är näringsterapeft och tog sig en titt kinesiologiskt, då inget finns att se på sjukhus om man inte har ett kontinuerligt intag av mjölkprodukter. En kontroll liksom ett kvitto på vad man tål här och nu. I princip alla, blir försvagade av socker. Vete var ingen hit för min kropp, men framförallt blev den så kallad hyper, av mjölkprodukter. Det är alltså mjölkens proteinkoder jag inte klarar av. Somliga hårdostar, såsom parmesan, är hantarbart. Om jag är laktosintolerant eller ej, vet jag inte. Men jag studerar en kurs inom hälsa för närvarande och läser just om laktosintolerans. För er som är intresserade fungerar det som följande:

När honan inom däggdjur, skall överföra näringsrika kolhydrater görs det via mjölken och vid ung ålder har man ett enzym, som är grundläggande för absorberingen av näringen. De flesta har för lite av detta enzym i vuxen ålder vilket gör att majoriteten faktiskt är mer eller minera laktosintoleranta. Intressant va!?


  • MAT

Gillar

Kommentarer

rebeccahansson
,
Hejsan
Jag har följt din blogg ett bra tag nu och eftersom att du rest ganska mycket när du modellar så undrar jag om det är du eller din agentur som står för kostnaderna när du är utomlands? Hyran t ex

Fortsätt med det du gör, kram!