Ytans djup - skönhetskirurgi

Låt mig för omväxlighetens skull uttala mig om lite ytligheter, men i kanske direkt motsättning: på ett djupt vis. Det kanske är så jag är: gillar kontrasten mellan djup och yta. Jag jobbar som modell för att jag älskar skapandet, jag tycker kläder är det coolaste på jorden, just för att det kan motsvara mina känslor och jag vill bli känd, för att med något positivt nå ut till många.

Så ämnet: Skönhetsingrepp - ett väldigt laddat ämne. Det anses lite skamfyllt att faktiskt utföra ett ingrepp. Färga håret, sminka sig, träna upp sin kropp, applicera krämer, pierca ett (men helst bara ett)hål i örat, till och med en tatuering, är okej, men när det kommer till sprutor, knivar och dylikt, ahe, då är det just precis: ahe. (Försök uttala bokstäverna och rynka lätt på näsan så representerar ni den allmänna uppfattningen.)

Jag tycker att man bör se till varför en person vill förändra något. Handlar det om en bristfälligt självkänsla som man hoppas ett par gigantiska bröst ska läka, tror jag man har fel. Det finns sjukdomar som handlar om att man känner sig ful och mår fruktansvärt psykiskt dåligt för det, och då lär inte en skönhetsoperation vara den verkliga lösningen. Jag tror man måste gå till botten med det verkliga problemet och därför anser jag att det bör ligga i läkarens ansvar att se till varför klienten vill operera sig.

Att tvätta håret, för att sedan smörja hyn, raka sina ben och slutligen lägga ett lager smink sker i de flesta fall, (enligt min personlige uppfattning) för att man bryr sig om sig själv. Man månar om att man skall vara fin och fräsch. Kanske mår man till och med snäppet bättre psykiskt om man vandrar runt i rent och inte smutsigt hår, och behovet av rent hår är sällan en antydan på bristfällig självkänsla.

En väsentlig fråga kanske är: varför vill man se ut på ett visst sätt? Vi matas ständigt med retuscherade bilder, och man kan ju inte undgå att säga att den som gör en skönhetsoperation bidrar till att bilda ett onaturligt ideal, även om personen i fråga inte hade den mest naturliga näsan, men vad är det för fel med det? Varför ska de fåtal utsticker ändra på sitt utseende. Jag tror mycket grundar sig i i vårar biologiska ursprung. Vi är ett flockdjur och känner gärna tillhörighet samtidigt som att göra sig fin för att det leder till fortplantning. Problemet blir att desto fler som gör skönhetingrepp, desto snävare blir utseendet på gruppen som varje individ har ett behov av att tillhöra.

Så skönhetsoperationer, vad tycker ni?


Gillar

Kommentarer